Erzurum'a tramvay yapalım mı..?

Solingen ustayı tanır mısınız? Haçlı seferlerine katılan ve Müslümanlardan çeliğe nasıl su verildiğini öğrenen Alman usta, köyünde bir demirci dükkânı açar. O köy bugün Almanya'nın en büyük sanayi kenti Solingen’dir.

 

Allah, Nahl suresi 12 ayette buyuruyor ki; ‘’Güneş ve ayı hizmetinize verdi. Aklını kullanan bir toplum için nice dersler vardır’’. Önümüzdeki on yılda, güneş dünyanın en büyük enerji kaynağı olacak diyor uluslararası enerji ajansı. Evlerde, işyerlerinde, tarımda, sulamada, afet hallerinde ve ulaşımda güneş enerjisi kullanılabiliyor.

 

Erzurum, yüksek rakımından dolayı güneş ışınlarını en dik ve etkili şekilde, (Yıllık bin 700 saat ve günlük 8 saat) alıyor. Detayları (Güneş topla cebin için) başlıklı yazımda aktarmıştım. Erzurum’da sürekli güneşe yatırım yapılıyor. 27 megavat santral var. 20 daha yapılıyor. Diyorum ki, kafamızı Solingen usta gibi çalıştırsak mı..?

 

 

Erzurum’u ızgara şeklinde raylarla döşesek, sonra da güneş enerjisiyle çalışan tramvaylar yapıp, akaryakıta vereceğimiz parayı, tarıma hayvancılığa harcasak hoş olmaz mı? Sahi, biz 129 günde, sacları eğip, demirleri bükerek, çekiçle penseyle ‘Devrim’ otomobili yapmamış mıydık?

 

Kaldı ki, yeni bir şey icat etmeyeceğiz. Otobüs şeklinde vagonlar yapacağız. Bizim Erzurum teknik ve Atatürk üniversitesi mühendislik fakülteleri bu tramvayı gözleri kapalı yaparlar. Üstüne paneller yerleştirip yola çıkacağız. Keşke bir deneseydik..! Benimkisi hayal işte.

 

Durun hele. Avustralya'nın Melbourne şehrinde  tüm tramvay ağı güneş enerjisiyle çalışıyormuş. 750 bin araç trafikten çekilmiş..! Bizde ise, yakıta zam otobüse devam..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yıldız 12 Haziran 2024 15:03

    Erzurum kadar hiç bir şehrin caddeleri sokakları geniş değil. Eğer yapılacaksa kesinlikle Erzurum'a yapılmalı. Bence raylı sistem yerine tramvay daha mantıklı ve estetik olur. Raylı sistemde belki verimlilik sağlanamayabilir ama tramvay kesinlikle olmalı. Dediğiniz gibi her semte yapılmalı. Vizyoner bakışınızdan dolayı tebrik ediyorum.

  • Alp Eren 10 Haziran 2024 09:21

    ELEŞTIRIYI HERKES YAPAR. AGZI OLAN KONUŞUR. ONEMLI OLAN FIKIR SUNMAK. VE HAYAL ETMEK.BIZ YENIŞEHIRDE KOOPERATIF YAPARKEN.HIC OLUMLU DESTEK DEĞİL HEP KOSTEK OLDULAR. SONUÇTA ERZURUMUN KABUK DEĞİŞTIRMESI YENI ŞEHIRLE BAŞLADI.KOTUMU OLDU.SONRA DADAŞKENT.YILDIZ KENT DERKEN ERZURUM KENDINI YENILEDI.INSANCA YAŞAMAYA BAŞLADIK.TRAMVAY BELKI BUGUNUN LÜKSÜ GIBI..AMA GELECEK ICIN ATILMIŞ FEVKALEDE GUZEL BIR HAYAL..KALIN SAĞLICAKLA

  • Başaran Çorak 07 Haziran 2024 22:39

    Diyelimki karar alındı Erzurumun her semtine tranvay hattı döşenecek, hangi yollara ve nasıl döşecek araçla havuz başından Lalapaşa camisinin oraya çıkana kadar yarım saat geçiyor, buranın neresine tranvay hattı döşenecek. Yeni yerleşkeler yapılıyor alt yapıya önem verilmiyor yol genişliğine önem verilmiyor, benim gördüğüm tek şey arsalar güçülmesin binalar iç içe yapılmış yollar ihtiyacı karşılamıyormuş kimin umurunda, bu hususta yeni gelişen büyük şehirleri örnek vermeyeceğim çok yakın bir komşu il Erzincanı göstereceğim, yerleşke planı ve yol nasıl yapılır görsünler.

  • Ozdemir 07 Haziran 2024 22:13

    Olmaz

  • Gülsema Küçüksefil 07 Haziran 2024 15:43

    Çok iyi olurda erzuruma herşey hayel yapmazlar biraz zor

  • Mustafa Çetin Baydar 07 Haziran 2024 15:01

    Tren yolunun Erzurum'a ulaşması nasıl bir çağ başlattıysa. tramvaylı Erzurum da çağ atlayan bir şehir olacaktır. Minibüsçüler daha kırsal kesimlerin yolunu tutsunlar.

  • İrfan Baytak 07 Haziran 2024 14:39

    Belediye asfalt dökemiyor tramvay yapacak teyo eminin gemikleri sizilir

  • Erzurumlu birisi 07 Haziran 2024 13:17

    Her seçim öncesi yapılacak deniliyor ama halen daha binemedik. Dizinde dediginiz gibi ızgara şeklinde olmalı. G9 - B2-G4- K7 hatlarının yerine yapılmalı. Çünkü bu kentte en çok kullanılan hatlar bunlar.

  • Şaban Erzenoğlu 07 Haziran 2024 13:10

    Ben kücüktüm taş mağazaları taş ambarlara taşınacaktı aynı İstanbul'daki kapalı carşı olacaktı. dadaşkent üniversite cadde Tebriz kapı güzergahı travmay olacaktı.bu saydığım güzergahlar düz yollar. yokuş yok. rampa yok dönemec yok.yani dağlar taşlar yollar delinmeyecek.onca belediye başkanı gördüm.hic biri yapmadı.hep vaatlerle gecti ömrüm. ha yaşımmı kaç oda 60 oldu yine görmedim.

  • Bahadır Tola 07 Haziran 2024 13:08

    Çok bekleriz torunlarımız görmezde sonrakileri bilmem. Çünkü Erzurum diye bir şehir siyasetin listesinde yok bürokrasi de ve bürokratların listesinde hiç yok.

  • Kadir Akçil 07 Haziran 2024 11:01

    Alt yapı herşeyden daha önemli ayrıca yeraltı metrosu Erzurum için daha verimli olur

  • Ertuğrul Açar 07 Haziran 2024 09:55

    İsterseler yaparlar Aşkale ile pasinler arasında

  • Abdulkadir Çelebi 07 Haziran 2024 09:48

    Çok çok iyi olur en azından bu pahalılıkta insanlar hem rahat hemde kısa zamanda ğidecekleri yere ulaşırlar

  • Gökhan Sağıroğlu 07 Haziran 2024 09:41

    Yapılir neden yapilmasin ama kaç gün sağlam kalacak orasını hesap edin öyle yapın

  • Mehmet Nuri Alim 07 Haziran 2024 08:59

    Seçimlere kaşar yaparız. Secimler bittiğinde birdaha ki seçimlere kadar muhafaza eder saklarız...

  • Muazzez Çalmaşur Yamanlı 07 Haziran 2024 08:50

    Evet çok büyük eksiklik Toplu taşımalar yetersiz