Erzurum
Yayınlanma : 20 Aralık 2025 15:36
Düzenleme : 20 Aralık 2025 15:56

Erzurum’da Binbir Hatim başladı

Erzurum’da Binbir Hatim başladı

Erzurum’u doğal afetlerden korumak amacıyla Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan ve asırlardır büyük bir hassasiyetle sürdürülen Binbir Hatim Geleneği, Vali Mustafa Çiftçi’nin katılımlarıyla düzenlenen törenle başladı.

 

 

Programda konuşan Vali Mustafa Çiftçi, mübarek cuma gününde hayırlı bir vesileyle Binbir Hatim Programı’nın açılışının gerçekleştirildiğini ifade ederek; “Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan bu kutlu gelenek, 19 Aralık’ta başlayıp 16 Ocak’ta yapılacak dua ile sona erecek. Aynı şekilde 2026 yılının da ilk 15–16 gününü yine hatimlerle karşılamış olacağız. Alvarlı Efe Hazretleri’nin ifade ettiği gibi:

 

‘Hafızları binbir hatim okurlar,

Nûr-u Kur’an enhârına akarlar,

Nüzûl-ü rahmetgâha bakarlar,

Mevlâ’ya emanet olsun Erzurum.”

 

 

 

Vali Çiftçi, Erzurum ve Saraybosna’da yaşatılan bu manevi iklimin, Ramazan ayının ardından İslam dünyasında “ikinci Kur’an ayı” olarak kabul edildiğini dile getirerek, “Dolayısıyla böyle güzel ve nadide bir geleneğe sahibiz. Daha önce görev yaptığım yerlerde veya memleketimizin başka bölgelerinde bu denli köklü ve kapsamlı bir geleneğe rastlamadım.”

Vali Çiftçi, “Alvarlı Efe Hazretleri’nin dizelerinde ifade ettiği üzere, hatimler Erzurum’u adeta nurla kuşatıyor. 2023–2024 döneminde yaklaşık 75 bin hatim indirildi. Geçtiğimiz yıl bu sayı aşıldı. Bu yıl da 75 bin ile 80 bin arasında hatim indirilmesini bekliyoruz. Bu hatimler hürmetine Erzurum’un manevi bir zırhla kuşandığına inanıyoruz”

 

 

Vali Mustafa Çiftçi, “Binbir Hatimler, ezanlardan sonra okunan sâlâ geleneği ve teravih namazları sonrası yapılan İşfe’lenâ duasıyla Erzurum’a özgü bu eşsiz manevi mirasın kıyamete kadar yaşatılmasını temenni ediyorum. Binbir Hatim nurunun Arş-ı Âlâ’yı doldurması, kazadan ve beladan başta Erzurum’umuz olmak üzere ülkemiz ve tüm İslam âleminin muhafaza edilmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.