Geçtiğimiz hafta Erzurum, yerli yabancı iş dünyasından diplomat, bakan, devlet temsilcileri, akademisyenler, iş insanlarını ağırladı. 20 ülkeden konuşmacıların katıldığı ‘Palandöken Ekonomic Formu’na ev sahipliği yaptı. Şehrin çatısında bunlar yaşanırken, bodrum katta yılardır kamu hizmeti alamamış Sanayi mahallesinde, bu uluslar arası organizasyon duyulmadı bile..!
1950’li yıllarda, yerleşimin başladığı Sanayi mahallesi, yıllardan beridir payına düşeni alamadı. Yerel hiçbir hizmet getirilemedi. Her geçen gün daha da yalnızlaşan mahalleden insanlar birer birer kaçıyor. Geriye terk edilmiş evler, yarım kalmış inşaatlar, camı çerçevesi indirilmiş, çatısı sökülmüş, delik deşik edilmiş binalardan başka bir şey yok. Semtte, okullar dışında tek bir kamu kurumu bulunmuyor. Sağlık ocağı bile.
Erzurum’un büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonra, 5 yıl Refah partisi, 5 yıl Milliyetçi Hareket Partisi ve son 22 yıldır da Adalet ve Kalkınma Partili başkanlar tarafından yönetilen Erzurum’da, hiçbir dönem Sanayi mahallesi, ayağa kalkmayı başaramadı. Mahallede yaşamaya devam eden bir avuç insanın yıllardan beridir beklentisi kentsel dönüşüm ancak o da çok küçük adımlarla ilerlediği için kimseye gelecek vaad etmiyor.
Deprem açısından şehrin en sağlam zeminine sahip olan mahallenin tek artısı oto sanayiyle iç içe olması. Ancak mahalle savaştan çıkmış bir vaziyette. Şehrin üst kısmında Yenişehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları neredeyse aynı gün içerisinde sonuçlanıp, yıkım ve yapım işleri aynı günde yapılırken Sanayi’de, ‘Ben kız idim o söz idi’den öteye geçmiyor. Semt sakinleri, en azından metruk binaların ortadan kaldırılmasını istiyor. Neden mi?
Ne yazık ki yetiştirdiğimiz gençler, ne komşu hakkından, ne helalden ne de haramdan haberdarlar. Gördükleri her boş binaya çökme derdindeler. Kimi çatı söküyor, kimi kapı. Kimi köpek kavga ettiriyor, kimi kuş uçuruyor, kimi yangın çıkarıyor. İki de bir yanan bir metruk bina için itfaiye seferber oluyor, kimi zaman polis ekipleri, ihbarlara koşup boşuna zaman kaybediyor. Kaynaklar heder ediliyor.
Oysa ki, Sanayi mahallesindeki metruk binalar ortadan kaldırılsa, hem kalanların can ve mal güvenliği bir nebze olsun güvenceye alınmış olacak hem de şehrin bu eski yerleşim yerinde terk edilmişlik sona erecek. Kimse inanmıyor ama kim bilir belki de müteahhitler, zemini sağlam olan bu semtte birkaç konut yaparlar da bu semtteki mezbelelik görüntü ortadan kalkar. Derler ki, ‘Devletin dini adalettir’. Gösterin adaletinizi ve değiştirin Sanayi’nin çehresini. Bu semtinde bu şehrin bir parçası olduğunu görün artık..!
Aksi halde şehirde yöneticilik yapmış yapacak herkes için Sanayi, bir utanç ve beddua olmaya devam edecek..!
Orada rant yok. Şimdilik
Hey gibi sanayi 47 yaşındayım bu kadar yanlız bir mahalle görmedim ben kaderine derk edilmiş bir mahalle 80 ile bakın sanayi olan her yer zengin ama ne hikmetse Erzurum sanayida yaşayan fakir