İklim kanunu mecliste kabul edilerek, kanunlaştı. ABD, Rusya, Almanya, Çin, Fransa dünyayı en çok kirleten ülkeler ancak onlar henüz onaylamadı. Bize ne olduysa tak diye onayladık. Çünkü, onaylayan ülkeler dünya bankasından kredi alma şansını yakalayacaklar.
İklim kanunu çok kısaca; ‘İklim değişikliğiyle mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılması ve buna uygun planlama ve uygulama esaslarını kapsayan süreçler’. Daha çok şirketleri ilgilendiriyor ancak ucu çok ama çok açık maddeleri var. Şu kadarını söyleyebilirim. ABD, Rusya, Fransa, Çin gibi ülkeler, bu eylem planını, ülkeye ek maliyet getirir diye onaylamıyor. Biz ise 624 vatan toprağında mahşer meydanını andıran görüntüler yaşanırken, bu kanunu onaylıyoruz.
TBMM’de geçmemesi gereken bir kanundu. Evvela cayır cayır yanan ormanlar için çözüm bulunması, önlemler alınması çok daha önemliydi ancak olmadı. Görünen o ki iklim kanunu çok daha önemliymiş. Her neyse geçelim tüm ülke adına büyük vebale girmiş olanlara. Erzurum milletvekilleri bu oylamada ne yönde oy kullandılar bilemem ama AKP’den 59, MHP’den 19, CHP’den 55 vekil, ‘Beni bu işlere karıştırmayın’ diyerek oylamaya katılmadı. AKP’den 213, MHP’den 28 vekil, ‘Evet bu yasa çıkmalı, gözlerimi kapıyorum vazifemi yapıyorum’ diye oy kullandı.
Kendi kendine muhalefetten, iktidara muhalefet edemeyen CHP’den 80 vekil bu kanun için hayır oyu vermiş. Onlarda içerisinde şirketler ve rant olduğu için hayır demişler. İYİ Parti P 10 ret verirken, 19 vekili katılmamış. YRP 4 ret vermiş. Dem Parti 15 ret verirken 41 vekili katılmamış. Yani iktidar kanadından 80 vekil, muhalefet kanadından da 130 vekil, ‘Benim bu işlere aklım ermez’ diyerek oylamaya katılmamış. Sonuç itibariyle; 140 ret oyuna karşılık, 242 evet oyuyla artık bir iklim kanunumuz oldu.
CHP’nin ret veren vekillerinin düşündüğü gibi şirketlere ve ranta dönük bir kanun. Yani şirketler ürettiği ürünler için karbon vergisi ödemek ve karbon belgesi almak zorunda olacak. Tabi bunun bir bedeli olacak. Firma satacağı ürünün üzerine maliyet olarak karbon vergisini de ekleyecek. Bu maliyette direk vatandaşa yüklenecek. İklim kanunun kısa özeti bu. Tüm şehirlerde valiler başkanlığında kurullar oluşturulacak. O şehirle ilgili bir çok konuya bu kurullar karar verecek. Çok basit bir örnek Erzurum’un kurul başkanı, ‘’Bu yıl suyumuz az Patates ekmeyelim’’ diyebilecek..!
Küresel güçlerin getirdiği bu kanunu ben olsaydım meclisimde oylatırdım ama onaylatmazdım. ‘Odalar’ anlamına gelen Hucurat suresinin 6. ayetinde bakın ne deniliyor; ‘’Birisi bir haber getirdiğinde, doğruluğunu araştırın. Aksi halde pişman olursunuz’’.
Tebrikler. İyi tespit etmişsiniz. Karar milletimizin.