Gastronomi alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi"ne giren Erzurum'un, tescilli yöresel lezzetlerinin tanıtımı yapıldı.
Büyükşehir Belediyesine ait Kafe25’te "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında düzenlenen programda, yöresel lezzetlerden cağ kebabı, kadayıf dolması, ayran aşı, su böreği, lor dolması ve kahvaltılık ürünler tanıtıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Binlerce yıllık medeniyet birikimine sahip Erzurum; sadece tarihiyle, kültürüyle değil, aynı zamanda zengin mutfak mirasıyla da ülkemizin gözbebeğidir” dedi
Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle düzenledikleri Erzurum Yöresel Kahvaltısı Lansman Programı kapsamında, basın mensupları ve değerli misafirler ile bir araya geldiklerini hatırlatan Başkan Sekmen “Kadim Anadolu’nun bağrından çıkan bu eşsiz lezzetleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak bizler için bir görevden öte bir sorumluluktur.
Bizler, Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak; kültürel değerlerimizi yaşatma, gastronomi turizmini güçlendirme ve yerel üreticilerimizi destekleme adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz her etkinlik, birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştiren, kardeşlik sofralarımızı zenginleştiren adımların bir parçasıdır.
Başta emeği geçen kıymetli ekip arkadaşlarım olmak üzere, bu anlamlı programda bizleri yalnız bırakmayan tüm hemşehrilerimize ve basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu
ETB BAŞKANI ORAL “TESCİL KONUSUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında düzenlenen Programda konuşan Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Türkiye genelinde 60 coğrafi işaretli ürünle üçüncü sırada yer alan Erzurum’un bu zenginliğini ekonomik ve kültürel değere dönüştürmek amacıyla Erzurum Ticaret Borsası olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bugün itibarıyla bu 60 ürünün 47’si, Borsamızın öncülüğünde tescillenmiştir. Bu değerleri korumak, markalaştırmak ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanıtmak adına yoğun bir çaba içerisindeyiz.
Bu kapsamda, Erzurum’un köklü kahvaltı kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla “Erzurum Kahvaltısı” için coğrafi işaret başvurumuzu gerçekleştirdik. Başvurumuzda yer alan 54 üründen 25’i hali hazırda coğrafi işaretli. Sürecin yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedefliyoruz.
Ayrıca Erzurum’un UNESCO Gastronomi Şehri olması yolunda yürüttüğümüz çalışmalarda her zaman yanımızda olan, sürece güçlü destek sağlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e de buradan teşekkür etmek istiyorum.
Erzurum Kahvaltısı sadece bir sofra geleneği değil; aynı zamanda kadim mutfak kültürümüzün ve bu toprakların bereketinin en özgün temsilcilerindendir. Bu değerlerin Türk mutfağına ve ülke gastronomisine önemli katkılar sunduğuna inanıyor; üreticilerimize ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmeye kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu
Programa, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökalp Selçuk, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazeteciler katıldı.