Erzurum’un domates savaşları..!

Çoğu şehirde yıllardır olan ‘Termal destekli’ seralardan Erzurum’da da kuruldu geçtiğimiz yıl. Fakat eline taşı alan bu seralara fırlattı. Önce pahalı denildi, sonra zarar ediyor denildi. Her duyan bir şey dedi.

 

Oysaki yakın komşumuz Ağrı'da Diyadin’de bu seralardan vardı ve üretimin tamamı Rusya'ya satılıyor, zarar etmiyor ve her yıl da seralar 40 dönüm büyütülüyordu… Aziziye ilçe belediyesi tarafından yapılan seralarda, üretim gerçekleşti ve yerel pazarda satışa sunuldu. Fiyat istikrarı için Tarım kredi marketleriyle anlaşma sağlandı.

 

Sonra seraların kömürle ısıtıldığı ve zarar ettiği söylentisi dilden dile yayıldı. Oysaki, domatesin istediği sıcaklık 14-18 derecedir. Suyun bu sıcaklığa ulaşması için brülörle ısıtılması gerekir. Sonra devreye termal su girer ve suyun sıcaklığını bu derecede sabitler. Yani Diyadin’de de Antalya’da da seralarda brülör vardır ve sistem bu şekilde çalışır.

 

Sonra 12 ay üretim yapılmadığı çıktı ortaya. Antalya’da yıl boyunca üretim varken, bizde 9 ay olması hepimize, ‘Beceremedik’ dedirtti. Öğrendik ki, ekilen tohumlarla 9 ay üretim yapılıyor 3 ayda nadas ve bakım dönemi planlanıyordu. Biz nadas dönemi olarak Aralık, Ocak ve Şubat aylarını belirlemiştik. Antalya’da binlerce dönüm sera vardı ve yıl boyunca üretim devam ediyordu. Bizde ise sadece 13 dönüm.

 

 

Bizim termal destekli seralarda dallar meyveye dururken, tohum ıslahı için kafalar yorulurken, belediyede yönetim değişti. Yine domatesçi başkan döneminde yapılan sondajla, çok daha sıcak olan termal su kaynağı bulundu Ilıca’da. Uzatmayayım, seraları yeni kaynak suyuyla entegre edip, domates devrimini devam ettirmek yeni başkanın vizyonuna kaldı.

 

Yani herkes günahıyla sevabıyla meyve veren ağacı taşlarken, çağlar ötesinden Allah resulü uyarıyor;’’Kişinin her duyduğunu söylemesi, ona günah olarak yeter".

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Prof.Dr. Nesrin YILDIZ 23 Mayıs 2024 12:40

    ’Kişinin her duyduğunu söylemesi, ona günah olarak yeter". BU SÖZ HEPİMİZ İÇİN GEÇERLİ ELBETTE.. Eski bir deyiş, Her şeyi yalnızca Tanrı ve Aptallar bilir, der.. Sizler için de geçerli elbette ; Marquez de derki ; 'Gazeteci yaşadığı çağın tanığıdır' Umarım sera ortadan kaldırılmaz, revize edilerek ekonomik ve ekolojik ısı desteği ile, bu girişim aktif hale getirilir... bu yarış yapma -yıkma yarışı değil çünkü... her siyasi kendi yalanını yutarken ölmemesi için yapıcı olmakta fayda var.. ÇÜNKÜ TOPRAKSIZ TARIM SERASINDA DOMETE SAVAŞI HATASI DEĞİL, METODOLOJİ HATASI VARDI. https://www.erzurumyenikusak.com.tr/erzurum-un-domates...

  • Saide Yılmaz 20 Mayıs 2024 20:17

    Burası Erzurum insanı dedikodu yapmak varken neden iş gorulsun

  • Ramazan Yanık 18 Mayıs 2024 16:02

    Bu serada bildiğim kadarıyla biyokütle yani çöp yakan bürülör var. Neden kömür yakılıyor ki. Bence eski başkan aydınlatmalı. Yeni başkan yanlış yönlendiriliyor gibi geliyor. Çünkü eski başkan resmen devrim yapmış. Görünen o ki ilçe ileriyi gören vizyonlu başkanını kaybederek beş yılını kaybetmiş. Saldırın domatese şimdi. Ah şu cehalet

  • Aytekin 17 Mayıs 2024 20:12

    Tipik Erzurumlu davranış modülü garipsememek lazım . Hiçbir iş sonuca varmaz bu şehirde maalesef .

  • Yaşar Nuri Yılmaz 17 Mayıs 2024 16:35

    Bırak Erzurumlilari yapılan işi eleştirdiler akşama kadar. Yanlarinda bir demlik çay koy tamamdır o iş. İş yapanı yaptığına pişman edene kadar anlatırlar. Sonradan oğluna iş arar.

  • Talat 17 Mayıs 2024 16:11

    Allah'tan bu sera işini ilk önce Erzurumlular yapmamış. Düşünsene dünyanın hali nice olurdu?

  • Risalet Öztürk 17 Mayıs 2024 11:14

    Kavganın sebebi yeni başkanın teknolojiyle arasının olmadığının açık ispatı. Dediğiniz gibi çoğu şehirde bu seralardan var ama beeliki yeni başkan İlicadakini bile merak edip gidip görmemiş. Daha ilginç olanı KUDAKA bu projeye destek vermiş, tarım kredi marketleri yöneticileri anlaşma yapmış. Yurtdışından o kadar bilim insanı bu seraları geldi gördü inceledi. Ama bunu yapan başkan suçlu öyle mi? Kimse masum değil ama YRP'li başkan kendini komik duruma düşürüyor. Kaldı ki zarar ediyor ve eski başkan ihanet etti beş yıl boyunca bunu mu söyleyecek? Siyaset çözüm için yapılır kavga için değil derim

  • Gülbeden Kirzioğlu 17 Mayıs 2024 11:05

    Ellerinize sağlık.

  • Hadi yazıcı 17 Mayıs 2024 09:39

    Şaşırmadım burası Erzurum. Onun için bir arpa boyu yol alamıyoruz.

  • HAKİKAT EHLİ 17 Mayıs 2024 08:00

    Gardaş bu brülör kendi kendine mi ısıtıyor duymuşsun horasan da halı dokunuyor ama eni uzunu kaç metre bilmiyorsun.Brülör sıvı yakıt yakma aracıdır